Van "Wever" naar "Van Splunder/Splunter"

Wever(Luiken)

Sinds het begin van de 17e eeuw wordt de familienaam Wever genoemd in de DTB's en andere archieven van Burgh en Haamstede. Deze naam wordt tegelijkertijd ook nog vaak gezien als beroepsaanduiding. Maar meestal wordt de naam als familienaam gezien, en ook gegeven aan familieleden met een ander beroep.

Halverwege de 18e eeuw zien we dat de familienaam wordt gewijzigd in Van Splunder. Andere spellingen in die tijd zijn o.a. Van Splunderen, Van Splunter en Van Splunteren.

Omdat de naam Van Splunder vermoedelijk verwijst naar de oorspronkelijke plaats van afkomst (Sprundel?), is het enigszins merkwaardig dat deze naam pas na (minstens) anderhalve eeuw aanwezigheid in Burgh en Haamstede als familienaam wordt aangenomen. Reden om hier wat dieper op die naamsverandering in te gaan.

Allereerst moet gesteld worden dat de connectie tussen de laatste Wevers en eerste Van Splunders niet voor twijfel vatbaar is, en ook door anderen, onafhankelijk van ons, is ontdekt.

De vroegste ons bekende bron waarin een "Wever" als een "Van Splunder" (Splunter/Splunteren) wordt aangeduid, is het trouwboek van Brouwershaven, waar in 1747 Cornelis van Splunter (*1723) wordt genoemd. Zijn vader Pieter Rogierse (*1698) wordt niet meer met de familienaam "Wever" aangeduid. In 1744 tekent hij een akte nog met "Pieter Rogierse", maar als hij in 1749 een herberg koopt, ondertekent hij - hoewel als "Pieter Rogierse" in de akte opgevoerd - met de naam "Pieter van Splunder".

In de rechtstreekse mannelijke lijn verandert de naam dus in de vierde generatie (zie de reeks hieronder). Maar ook "Wevers" uit eerdere generaties veranderen rond 1750 hun naam in Van Splunder, bijv. Tona Cornelis, dochter van Cornelis Janse Wever (gen.II) die in 1736 nog Tona Wevers wordt genoemd, maar in 1756 wordt aangeduid als Tona Cornelis van Splunter.

Jan Adriaanse WEVER verm. 1601 - verm. na 1667
Cornelis Janse WEVER 1639 - 1714/1721
Rogier Cornelisse WEVER ca.1664 - 1733
Pieter Rogierse VAN SPLUNDER 1698 - 1757