Vertakkingen in de 18e eeuw

De oudste met zekerheid bekende voorvader is Jan Adriaanse Wever. Er leven andere "Wever's" in die tijd (begin 17e eeuw) in Burgh en Haamstede, bijv. Dirck Janse Wever, Pieter Janse Wever, Cornelis Janse Wever en Jan Janse Wever. Zij zouden ooms van Jan Adriaanse Wever kunnen zijn (broers van zijn vader Adriaan), maar er is (nog) geen Adriaan Janse Wever in de archieven aangetroffen. Bovendien kan "Wever" hier ook alleen als beroepsaanduiding zijn gebruikt. Maar in een aantal gevallen lijkt het (tevens) een familienaam te zijn, bijv. als Pieter Janse Wever als schoenlapper wordt aangeduid.

In de 18e eeuw onstaat een korte dynastie van herbergiers in Haamstede en Noordwelle. Op dat moment veranderen verschillende leden van het geslacht (ook neven en nichten) hun naam in Van Splunder.

Alle nazaten in de 20e eeuw die in de mannelijke lijn afstammen van Jan Adriaanse Wever (* verm.1601) hebben ook Rogier Pieterse van Splunder (*1725, V) als gemeenschappelijke voorvader. Zijn zoon Pieter (*1751, VI) heeft twee zoons met nageslacht tot in de 20e eeuw, die zich resp. Van Splunter (nakomelingen van Rogier, *1776) en Van Splunder (nakomelingen van Willem, *1788) noemen. De Van Splunter's vindt men vooral in Sint Maartensdijk (Tholen), de Van Splunder's wonen aanvankelijk in Renesse en Zonnemaire, en later o.a. in Ridderkerk en Sliedrecht. Rogiers zoon Cornelis is de stamvader van de Van Splunder's die nu vooral in Vlissingen en Souburgh te vinden zijn. De derde zoon van Rogier Pieterse, Leendert, vestigt zich in Sint Maartensdijk. Zijn nakomelingen noemen zich Van Splunter, dus net als de nakomelingen van Rogier (1776), eveneens in Sint Maartensdijk.

Er is ook nog een geslacht Van Splunder/Splunter/Splunteren uit Goeree-Overflakkee. Een familieverwantschap kon nog niet worden aangetoond.

In onderstaand figuur zijn de vertakkingen Van Splunder/Splunter schematisch aangegeven.

Takken Van Splunder/Splunter
Gemeenschappelijke Voorvader Hoofdtakken (gen.VI) Verdere vertakkingen (gen.VII) Uiteindelijke familienaam
De vertakkingen van Van Splunder, Van Splunter en Van Splunteren uit Goeree-Overflakkee zijn hier niet uitgewerkt.
Rogier Pieterse (1725-1775) Pieter (1751-1818) Rogier (1776-1845) Van Splunter - St.Maartensdijk
    Willem (1788-1829) Van Splunder - Renesse, Zonnemaire
  Cornelis (1756-1821) ---> Van Splunder - Vlissingen/Souburgh
  Leendert (1757-1840) ---> Van Splunter - St.Maartensdijk